'Boer moet eigenaar blijven van alle data'

14-02-20

'Boer moet eigenaar blijven van alle data'

"Als boer moet je eigenaar blijven van alle data die door voer-, melk- en klimaatcomputers maar ook met gps-trekkers worden verzameld. Al die bedrijven die deze apparatuur en machines leveren zijn hard aan de slag met die data om daar geld mee te verdienen. Dat moeten we als boeren in eigen hand houden." Dat zegt Robert Nijkamp, pluimvee- en melkveehouder in Raalte en oprichter van Farmers Net. 


"Boeren hebben in het verleden slechte ervaringen opgedaan met instanties die de beschikking hadden over onze gegevens. Denk maar aan de I&R-informatie en de kalverfraude. Daarom is het enorm belangrijk dat we als boeren zelf eigenaar blijven van onze data en zelf bepalen welke collega’s, overheidsinstanties, coöperaties, voerfabrikanten en slachterijen daar toegang toe krijgen", zegt Nijkamp.


Het is wel zaak om met zoveel mogelijk boeren samen op te trekken, vindt Nijkamp. Hij wil bijvoorbeeld de data van zijn melkrobot uitlezen. Dat blijkt nauwelijks te kunnen. Veel gegevens zijn afgeschermd door de fabrikant. "Daar heb ik 2 jaar geleden bij de aankoop ook voor getekend. Als ik dan naar de fabrikant stap en zeg dat ik alle data wil, dan lachen ze. Maar als 1.000 boeren dat gaan doen, dan wordt het een ander verhaal. Dan wordt de beschikbaarheid van die data voor de kopende boer een sterk verkoopargument", aldus Nijkamp.


bron: Vee & Gewas