Agridirect: 'Akkerbouwers en loonwerkers investeren meer in precisielandbouw'

14-02-20

Agridirect: 'Akkerbouwers en loonwerkers investeren meer in precisielandbouw'

Akkerbouwers en loonwerkers maken gebruik van verschillende methodes binnen precisielandbouw. Zo gebruikt meer dan de helft GPS op tractoren en wil bijna 11% hierin investeren in de toekomst. Dit blijkt uit steekproefvragen van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect, waarbij ruim 2300 Nederlandse akkerbouwers en loonwerkers informatie hebben gedeeld over bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen. 


Van de ondervraagde agrariërs en loonwerkers maakt 53,5% gebruik van GPS op tractoren. Verder gebruikt 7,9% van de respondenten automatische waarschuwingssystemen tegen ziektes of plagen, 7,5% werkt met satellietkaarten, 3,9% gebruikt autonome landbouwmachines en 3,5% drones. Van de respondenten werkt 40% zonder methodes van precisielandbouw.


Agridirect heeft de akkerbouwers en loonwerkers ook gevraagd naar hun plannen om in de toekomst te investeren in precisielandbouwmethoden. Van de deelnemers aan het onderzoek wil 10,9% investeren in GPS op tractoren, 3,4% in satellietkaarten, 2,1% in autonome landbouwmachines, 1,4% in drones en 1,3% in automatische waarschuwingssystemen. Daarnaast geeft 5,4% aan wel de intentie te hebben om te investeren, maar de mogelijkheden daartoe niet heeft.


bron: Agridirect,